Oznanila Župnija Preddvor

IZREDNA OZNANILA ŠT. 16  —   31. 01. 2021

 1. navadna, Svetopisemska

 

 

SVETE MAŠE IN MAŠNI NAMENI

 1. – 07. februar 2021

 

ponedeljek

01.02.

Brigita Irska, opatinja PR – 18.00 + starši Čŕnac
torek

02.02.

Jezusovo darovanje, svečnica PR – 18.00 + Krčévi
sreda

03.02.

Blaž, škof in mučenec PR – 18.00 + Slavko Cuderman, obl. in brat Ivan
četrtek

04.02.

Oskar, škof PR – 18.00 + starši Nunar in družina Lombar
petek

05.02.

Agata, devica in mučenka

prvi petek, obisk bolnikov

PR – 18.00 Marija Ogrinc, pogrebna
sobota

06.02.

Japonski mučenci PR – 18.00 + Stanko Bitenc
nedelja

07.02.

5. navadna PR – 7.00

PR – 8.30

PR – 10.00

za župljane

+ Marijan Dolinšek, 10. obl.

+ starši Vidergar

 

 

 

 

 

ZAHVALA:                                                                 

 • Ani za vpise in prepise matičnih knjig;
 • vsem, ki obiskujete našo cerkev, prejemate sveto obhajilo in za trenutek počastite Jezusa v najsvetejšem zakramentu;
 • vsem, ki darujete za župnijske potrebe.

 

Bog povrni!

 

 

TA TEDEN – od 1. do 7. februarja 2021

 

 • Duhovnik opravlja oznanjene svete maše v župnijski cerkvi v navzočnosti omejenega števila vernikov. Svetih maš se udeležujete sorodniki pokojnih, za katere se sveta maša opravlja oziroma naročnik mašnega namena.
 • Vsak dan lahko prejmemo sveto obhajilo oziroma kratko obiščemo cerkev, se srečamo z Jezusom v odprtem tabernaklju; med tednom po svetih mašah (od 18.30 do 19.00), v nedeljo od 11.00 do 12.00.
 • Svete maše še naprej samo v župnijski cerkvi.
 • Uradne ure: v ponedeljek, v četrtek in petek od 16.00 do 17.00.
 • Verouk na daljavo poteka nespremenjeno.

 

 

 

nedelja (31. januar), 4. navadna, Svetopisemska

 • Svete maše v Preddvoru po običajnem redu; ob 7.00, 8.30 in 10.00, prisotni darovalci mašnih namenov. Cerkev ni ogrevana in se je potrebno primerno obleči.
 • Cerkev odprta od 11.00 do 12.00 za prejem svetega obhajila, ko lahko primerno kratko počastimo Jezusa v tabernaklju.
 • Zadaj cerkve lahko v nabiralnik – košaro darujete za cerkvene namene. Bog povrni!
 • Vzemimo v roke Sveto pismo in ga vsaj bežno prelistajmo, dovolimo, da nas nagovori kakšen odlomek.

torek, Jezusovo darovanje v templju ali SVEČNICA, slovesen praznik

 • V skladu z določili postave so Jezusa po 40. dneh starši prinesli v tempelj. V 10. nadlogi so namreč pomrli vsi egiptovski prvorojenci in prvenci živine, izraelske pa je Bog rešil, zato pripadajo njemu in jih je potrebno obredno odkupiti.
 • Na današnji dan se v celoti zaključi božični čas, saj naslednji dan pospravimo jaslice. Župnijske bomo v soboto.
 • Radi sodelujmo pri sveti maši ob 19.00 na radiu Ognjišče, oziroma prejmimo sveto obhajilo ob 18.30 v naši cerkvi.

petek, prvi v mesecu

 • V dopoldanskem času obiskovanje bolnikov po domovih.

nedelja (7. februar), 5. navadna

 • Svete maše ob običajnem času in vse v Preddvoru.
 • V času med 11.00 in 12.00 odprta cerkev za prejem svetega obhajila in krajšo molitev.

 

Zadaj cerkve: darilni boni v vrednosti 10 eur za nove naročnike tednika Družine oziroma za naročilo druge revije založbe Družina.

 

V nedeljo, 7. februarja, ob 11.25 vabimo k ogledu oddaje OBZORJA DUHA na TV SLO 1. Med baročnimi cerkvami bo predstavljena tudi cerkev sv. Lenarta na Bregu.

 

Od nas se je poslovil in odšel v večnost Anton Zorman, bivajoč Bašelj 25, Preddvor. Pogreb na pokopališču v Preddvoru bo v sredo, 3. februarja ob 14.00.

 

Upoštevajmo navodila za zajezitev virusa in ostanimo zdravi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VEROUK NA DALJAVO – PO RAZREDIH

Navodila številka 11

za teden od 1. do 7. februarja 2021

 

 1. razred:

Veroučenci naj skupaj s starši v prihodnjem tednu: 

– rešite lekcijo 16: Oče naš (DZ/48-50)

– se naučite molitve OČE NAŠ,

– poslušate, ponovite in zapojete pesmi: 

https://www.youtube.com/watch?v=wIJZ-tPBztI (Čakaj in moli),

– https://www.youtube.com/watch?v=8WAijbC2zZ0 (Jezus moj, ljubim te).

 

 1. razred:

Veroučenci ob pomoči staršev preberejo 15. lekcijo: Svečnica, stran 32 in 33.

Naloga je na 33. strani, označena je s sliko hišice (upoštevajo lahko samo prvi stavek in stavek nad njim – pod sliko sveče). Odgovorijo oz. izrežejo naj odgovore na tri vprašanja na strani 32, ki jih najdejo na dodatnih listih, ki so priloga delovnemu zvezku. Starše pa povabim, da si preberejo kratko misel za starše, ki je označena s sliko moža in žene oz. starša (čisto na koncu 33. strani).

 

 1. razred:

Preberi skupaj s starši 17. lekcijo (Božja beseda), strani 70 – 73.

Besede, ki nam jih govori Bog, izredno močno delujejo na nas v cerkvi. Po začetnem duhovnikovem pozdravu in  ko se pokesamo grehov, nastopi prvi del svete maše, ki mu pravimo BESEDNO BOGOSLUŽJE. Prisluhnemo prvemu bralcu Božje besede. Na koncu reče: »Poslušali smo Božjo besedo.« Vsi odgovorimo: »Bogu hvala!« Pri drugemu bralcu se ponovi. Ko za njim duhovnik stopi pred ambon, vsi stoje poslušamo evangelij (odlomek iz Jezusovega življenja). Na uvodne besede »Iz svetega evangelija po Janezu« (oziroma Mateju, Marku ali Luku) odgovorimo »Slava tebi, Gospod«, se pokrižamo in poslušamo. Po prebranem nas duhovnik nagovori »To je Kristusov evangelij«, skupaj odgovorimo »Hvala tebi, Kristus!« Vsi se usedemo. Duhovnik poljubi evangeljsko knjigo in nas spodbudi k lepemu življenju na osnovi prebrane Božja besede. Temu pravimo pridiga. Božja beseda ima v sebi posebno moč. Ko ji prisluhnemo, nam Bog govori in po njej spreminja naša srca. Postajamo dobri in zagreti za dobra dela. Pomeni, da smo kot dobro pripravljena zemlja, v katero Bog sejalec vrže svoje seme, in pričakuje, da bo zrastlo in obrodilo bogat sad. To so naša številna dobra dela.

Domača naloga: od strani 71 do 73; vstavi črko O, nariši brazde in nad njim močne žitne ali kake druge klase, skupaj zapiši ustrezne pare, spremljaj nedeljsko sveto mašo in nariši ali napiši, kaj si slišal pri Božji besedi.

 

 1. razred:

Preberite 15. lekcijo (Z molitvijo častimo Boga), knjiga na strani: 61 – 63.

Izpolnjevanje prve zapovedi vključuje molitev. Človek je vedno iskal odnos do Boga, ga molil in častil. V Svetem pismu imamo zgled kralja Salomona, ki je imel Boga izredno rad. V sanjah ga je Bog nekoč povabil, da naj za kaj prosi. Prosil je za razumno srce, da bi se znal v življenju prav odločati. To mu je navrglo vse druge dobrine. Jezus nas uči lepega odnosa do nebeškega Očeta. Ker ga ne vidimo, je pogovor z njim sicer težji, a ga lahko živo čutimo v sebi, zato naj pri molitvi ne blebetamo. Da bi lepše molili in s srcem, so nam v veliko pomoč psalmi.

Domača naloga. DZ na straneh 48 – 50, na strani 50: a.

 

 1. razred:

Ta teden se bomo vrnili nazaj k Jakobu, Izakovemu sinu, ki pretenta svojega dvojčka Ezava. Govorili bomo o njegovih sanjah, kaj so pomenile in o pomenu tudi drugih sanj v Svetem pismu. Spoznali bomo, da je pomembno, da smo odprti za Boga v vseh življenjskih okoliščinah. Za nalogo pomisli na lastnosti in vrednote, ki gradijo Cerkev kot skupnost, in na tiste, ki jo rušijo. To nalogo reši v delovnem zvezku na strani 17.

 

 

 1. razred:

Preberi 15. lekcijo (Učenik, kje stanuješ), strani: 95 – 100.

Danes je zelo pomembno vprašanje, kje najlažje doživeti srečanje z Jezusom. Zgodba pripoveduje o Novoletnem srečanju mladih v Parizu leta 1997 in o veselju, ki so ga bili mladi deležni iz Evrope, ko so se srečali med seboj in s papežem. Svetopisemska zgodba pove, kako sta dva učenca Janeza Krstnika na opozorilo šla za Jezusom in ostala pri njem. To srečanje ju je zaznamovalo in sta si zapomnila celo uro, ko ju je Jezus poklical. Nas Jezus kliče na različne načine in ob raznih srečanjih in dogodkih. V vsakem človeku želi biti Jezus kot posebni gost. Globoko sled v nas zarišejo srečanja s trpečimi, živi z nami, ko skupaj molimo, posebej ga občutimo, ko prejemamo svete zakrament. V času, ko se ne moremo udeležiti svete maše, še posebej čutimo hrepenenje po njem, ko obiščemo cerkev in nas ogovarja pod podobo kruha v tabernaklju. To so trenutki, ko vemo »zap´rmej«, da je Jezus TU. In smo samo hvaležni …

Domača naloga. DZ na straneh: 57 – 59. Po izbiri od št. I do II, na strani 59 odgovori na vprašanja od 1 do 6.

 

 1. in 9. razred (birmanci):

Preberi Gal 5,16-26 (spodbuda, da živimo po sadovih Duha, kar prinaša večno življenje). Predelaj 20. lekcijo (Darovi Svetega Duha). Sveti Duh daje darove. Najprej so trije temeljni (vera, upanje, ljubezen), imenovani tudi tri Božje kreposti. Posebnih darov Svetega Duha je sedem. Dani so posamezniku, da jih živi in po njih obogati skupnost, ki ji pripada. Na njihovi osnovi Sveti Duh spodbudi še druge kreposti, ki jih imenujemo karizme. To so otipljivi sadovi v človekovem srcu: ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost … Primeri. Škof Slomšek: gojil je izredno ljubezen do svojega naroda; Baraga: se je kot misijonar popolnoma žrtvoval za Indijance; Gnidovec: z veliko gorečnostjo misijonaril med albanskimi katoličani.

Domača naloga: stran 104, vprašanja od 1 do 5, pod črto št. 3: Poišči (v knjigi Leto svetnikov, preko interneta …) življenjepis tvojega krstnega zavetnika. Napiši kratko obnovo (osnovne življenjepisne podatke in v čem se je odlikoval). Nauči se 7 Darov Svetega Duha.