Oznanila Župnija Preddvor

IZREDNA OZNANILA ŠT. 18  —   14. 02. 2021

 1. navadna

SVETE MAŠE IN MAŠNI NAMENI

 1. – 21. februar 2021

 

ponedeljek

15.02.

Klavdij, redovnik PR – 18.00 + Anton in Manca Rogelj

+ Helena Bizjak, 7. dan

torek

16.02.

Julijana Koprska, mučenka PR – 7.00 v dober namen
sreda

17.02.

+++ PEPELNICA

strogi post, pepelenje

PR – 7.00

PR – 18.00

za zdravje po operaciji

+ Franc in Jelka Tičar, obl.

četrtek

18.02.

Frančišek Regis, duhovnik PR – 18.00 + Janez in Alojzija Bitenc
petek

19.02.

Konrad, spokornik PR – 18.00 + starši in brat Delavec
sobota

20.02.

Sadot in perzijski mučenci PR – 18.00 + Marija Snedec, 1. obl.
nedelja

21.02.

1. postna nedelja PR – 7.00

PR – 8.30

PR – 10.00

za župljane

+ Katarina in Andrej Polajnar

+ Nace Likar, obl.

 

 

 

ZAHVALA:                                                                 

 • vsem, ki obiskujete našo cerkev, prejemate sveto obhajilo in za trenutek počastite Jezusa v najsvetejšem zakramentu;
 • vsem, ki darujete za župnijske potrebe.

 

Bog povrni!

 

 

TA TEDEN – od 14. do 21. februarja 2021

 

 • Duhovnik opravlja oznanjene svete maše v župnijski cerkvi v navzočnosti omejenega števila vernikov. Svetih maš se udeležujete sorodniki pokojnih, za katere se sveta maša opravlja oziroma naročnik mašnega namena.
 • Vsak dan lahko prejmemo sveto obhajilo oziroma kratko obiščemo cerkev, se srečamo z Jezusom v odprtem tabernaklju; med tednom po svetih mašah (od 18.30 do 18.45), ob torkih od 7.30 do 7.45, v nedeljo od 11.00 do 12.00.
 • Svete maše še naprej samo v župnijski cerkvi.
 • Uradne ure: v ponedeljek, v četrtek in petek od 16.00 do 17.00.
 • Verouk na daljavo.
 • Postni čas, ki ga začenjamo s pepelnično sredo, naj bo čas milosti in zbranosti. Vsak izmed naj se trudi za majhen korak večje srčnosti za Boga, za konkretno ljubezen do sočloveka, posebej tistega, ki živi ob meni in mi gre včasih na živce in večje odkritosrčnosti do sebe, da bi iskreno priznal, kjer sem in kako živim. Pomoč nam nudi post (premagovanje v hrani, zabavi, brezdelju, odvisnosti), molitev (naredimo korak za več in večjo zbranost), dobra dela (vsak teden se potrudimo za eno konkretno dobro delo).

 

nedelja (14. februar), 6. navadna

 • Svete maše v Preddvoru po običajnem redu; ob 7.00, 8.30 in 10.00, prisotni darovalci mašnih namenov. Cerkev je hladna, temu primerno se oblečemo.
 • Cerkev odprta od 11.00 do 12.00 za prejem svetega obhajila, ko lahko primerno kratko počastimo Jezusa v tabernaklju.
 • Zadaj cerkve lahko v nabiralnik – košaro darujete za cerkvene namene. Bog povrni!

sreda, pepelnična, prvi dan 40. dnevnega posta, strogi post

 • Ta dan darujmo v pehar za otroke v Venezueli. Tam so zaradi dolgoletne krize razmere zelo težke. Mnogi so lačni, med njimi tudi veliko otrok. Deklica Sofija, ki ima 5 let, je za revijo Mavrica povedala, da dostikrat jedo le enkrat na dan. Enkrat mesečno sestre redovnice nahranijo 250 otrok in starejših ljudi. Za to potrebujejo 150 eur. Slovenka s. Andreja Godnič pove: »Za številne je to eden najbolj slastnih obedov čez mesec in ga vsi pričakujejo z odštevanjem dni.« Postrežejo jim juho.

nedelja (21. februar), 1. postna

 • Svete maše ob običajnem času in vse v Preddvoru.
 • V času med 11.00 in 12.00 odprta cerkev za prejem svetega obhajila in krajšo molitev.

 

Ostanimo zdravi! Sveti Rok, prosi za nas.

 

Gospod Andrej Mele se je odpovedal mestu tajnika župnijske Karitas Preddvor. Za vse, kar je dobrega storil za župnijsko Karitas, se mu v imenu sodelavcev iskreno zahvaljujem.

 

Zadaj cerkve: Dobrodelna akcija za pomoč JV Evropi – zgibanke s položnico, Spodbuda 40 dni brez alkohola – letaki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VEROUK NA DALJAVO – PO RAZREDIH

Navodila številka 13

za teden od 15. do 21. februarja 2021

 

 1. razred:

V prihodnjem tednu vstopamo v postni čas. Veroučenci skupaj s starši predelate:

– enota 17: Postni čas (DZ/51-53),

– pogovorite se o pepelnici in postnem času,

– poslušajte pesem: https://www.youtube.com/watch?v=nGhv0zqduI4 (Na križ si šel gospod),

– natisnite kocko dobrih del, ki naj služi kot postna spodbuda za otroke (priložena v Wordovem dokumentu),

– v družini se dogovorite za družinski postni izziv.

 

 1. razred:

Veroučenci ob pomoči staršev preberete 21. lekcijo: Pust, post in pepelnica, stran 44 in 45.

Naloga je na 45. strani, označena je s sliko hišice. Odgovorite oz. izrežete odgovore na tri vprašanja na strani 44, ki jih najdete na dodatnih listih, ki so priloga delovnemu zvezku. Starše pa povabim, da si preberete kratko misel za starše, ki je označena s sliko moža in žene oz. starša (čisto na koncu 45. strani).

 

 1. razred:

Preberi skupaj s starši 15. lekcijo (Hiša molitve), strani 62 – 65.

Mogočni stavbi sredi našega kraja, ki jo obiskujemo, da v njej molimo, pravimo cerkev in tudi hiša molitve. V Jezusovem času so ji rekli tempelj. Ko je Jezus nekoč prišel, da bi v njem molil, so v templju počeli stvari, za katere ni bil namenjen. V šoli se učimo, doma živimo, v trgovini kupujemo, v knjižnici si izposojamo knjige, v cerkvi pa molimo in se tudi temu primerno vedemo. Ko pridemo v cerkev, opazimo različne predmete, duhovnik pri maševanju je oblečen v plašč, ki je različne barve; na primer v veselem božičnem času je nosil bel plašč, v času med letom si obleče zelen, v postnem času, ki je čas resnosti, bo oblečen v plašč vijolične barve. V cerkvi se navadno radi usedemo na isto mesto.

Domača naloga: od strani 63 do 65.

 

 1. razred:

Preberite 17. lekcijo (Gospodov dan), knjiga na strani: 68 – 71.

Tretja Božja zapoved nas vabi, da praznujemo nedeljo kot Gospodov dan. Enkrat na teden zagotovo z vsem srcem pomislimo na Boga, ki nas je ustvaril in nam dal svojega Sina Jezusa, da nas rešuje grehov in živimo srečno. Izraelci so praznovali soboto, kot dan za Gospoda in dan počitka, spominjali so se, kako jih je Bog čudežno rešil iz egiptovske sužnosti. Kristjani praznujemo nedeljo, ker je na ta dan Jezus premagal smrt, ko je vstal od mrtvih. Jezus živi med nami pod podobo kruha in vina. Zato je nedeljska sveta maša za kristjane praznik. Lepo se oblečemo in gremo v cerkev (upamo, da zopet kmalu vsi). Tu najprej poslušamo Božjo besedo, nato je drugi del, ki mu pravimo evharistično bogoslužje – Jezus po duhovnikovih besedah pride med nas pod podobo kruha in vina. Čeprav ga ne vidimo z očmi, čutimo v svojem srcu, da je resnično med nami.

Domača naloga. DZ na straneh 54 – 55, na strani 55: b.

 

 

 

 1. razred:

Lekcija 17: Z Jezusom zmagujemo. Na pepelnično sredi se začne postni čas. V tem času še posebno premišljujemo o Jezusovem trpljenju.

Z molitvijo in postom se pripravljamo na velikonočne praznike. Tudi tako, da se upremo skušnjavam in se odločamo za dobra dela.

V učbeniku od strani 70 preberi , kako je Jezus zavrnil skušnjavca, na strani 72 pa razlago postnega časa. V delovnem zvezku reši naloge na strani 78 in 80.

 

 1. razred:

Prejšnji teden smo govorili o trpljenju – tudi Jezusovemu. Ta teden pa vstopamo v postni čas, ki je čas še bolj intenzivne duhovnosti. Pripravljamo se na Jezusovo smrt in vstajenje. Govorili bomo o pepelnični sredi in namenu posta. Pogledali si bomo, kakšen pomen ima post v Svetem pismu in kako se je postil Jezus. Spodbujam vas, da se za naslednjih 40 dni odločite, čemu bi se odpovedali in kaj bi v svojem življenju spremenili, da boste zares pripravljeni na največji krščanski praznik. 

 

 1. razred:

Preberi 17. lekcijo (Kaj pa vi pravite, kdo sem?), strani: 107 – 111.

Včasih nas kdo preseneti s pozornostjo in si rečemo, glej ga, saj ni tak, kot sem mislil. Pogosta so vprašanja, kdo je v resnici on, kdo sem jaz. Jezus je oznanjal Božje kraljestvo, delal čudeže in nekoč presenetil svoje učence z vprašanjem, kaj ljudje mislijo o njem, še več, kaj oni mislijo, kdo je. Jezus tudi danes sprašuje vsakega posebej, kaj misli o njem. To je najpomembnejše vprašanje, ko govorimo o veri v Boga. Odgovor pojasni, kakšen odnos imamo do Jezusa. Če z njim tkemo prijateljstvo, nam Jezus pomeni ogromno. Brez njega, življenjskega sopotnika, ne bomo mogli živeti.

Domača naloga. DZ na straneh: 64 – 66. Po izbiri od št. I do III, na strani 66 odgovori na vprašanja od 1 do 6.

 

 1. in 9. razred (birmanci):

Preberi Apd 8,14-17 (birmovanje apostolov Petra in Janeza v Samariji).

Predelaj 21. lekcijo (Sveta birma – praznik cerkvene skupnosti). Sveta birma ni le oseben praznik vsakega birmanca, ampak se z njim veseli najprej njegova družina, sorodniki in vsa župnija, v kateri živi. Vsi se tudi pripravljamo na slovesnost, vsak na svoj način. Najvažnejša je duhovna priprava, ko se udeležujemo birmanske devetdnevnice. Zelo pomembna je tudi vloga birmanskega botra, ki ga izbere birmanec s pomočjo staršev. Daje zgled in je trdna opora birmancu v njegovem življenju. Odlikovati se mora kot človek in tisti, ki ljubi Boga, ga moli, prejema zakramente in ima urejeno družinsko življenje (poročen cerkveno ali je in živi samsko). On tudi sodeluje pri obredu birmovanja. Zakrament birmovalec podeli, ko pomoči palec v krizmo in naredi križ na čelu birmanca ter reče: »I, sprejmi potrditev, dar Svetega Duha!« Ker zakrament v srce zariše neizbrisno znamenje, prejmemo sveto birmo samo enkrat v življenju.

Domača naloga: stran 107/108, vprašanja od 1 do 7, pod črto št. 1: Napiši pismo svojemu botru in mu razloži službo in naloge birmanskega botra (če ga še nimaš izbranega, si ga izberi v mislih in pismo napiši).