Oznanila Župnija Preddvor

IZREDNA OZNANILA ŠT. 20  —   28. 02. 2021

 1. IZREDNA OZNANILA ŠT. 20  —   28. 02. 2021
  1. postna

   

   

  SVETE MAŠE IN MAŠNI NAMENI

  1. – 7. marec 2021

   

  ponedeljek

  01.03.

  Albin, škof PR – 18.00 + Planinc in Arh

  + Helena Bizjak, 30. dan

  torek

  02.03.

  Neža Praška, opatinja PR – 7.00 + Janez Končan
  sreda

  03.03.

  Kunigunda, kraljica PR – 18.00 + Anton in Matej Roblek
  četrtek

  04.03.

  Kazimir, poljski kraljevič PR – 18.00 + Urška Šenk in Míhčevi

  + Tone Zorman, 30. dan

  petek

  05.03.

  Hadrijan, mučenec

  prvi petek, obisk bolnikov

  PR – 18.00 + Antonija Zadnikar, obl.
  sobota

  06.03.

  Koleta, redovnica PR – 18.00 + Lovro Markun, 4. obl.
  nedelja

  07.03.

  3. postna nedelja PR – 7.00

  PR – 8.30

  PR – 10.00

  za župljane

  za nove duhovne poklice

  + starši in stari starši Ekar

   

   

   

   

  ZAHVALA:                                                                 

  • vsem, ki obiskujete našo cerkev, prejemate sveto obhajilo in za trenutek počastite Jezusa v najsvetejšem zakramentu;
  • vsem, ki darujete za župnijske potrebe.

   

  Bog povrni!

   

   

  TA TEDEN – od 28. februarja do 7. marca 2021

   

  • Navodila za zajezitev okužb v zvezi z udeležbo pri svetih mašah in pri verouku ostajajo nespremenjena; iz različnega gospodinjstva je lahko navzočih 12 oseb, verouk v celoti poteka na daljavo.
  • Duhovnik opravlja vse oznanjene svete maše samo v župnijski cerkvi. Svetih maš se udeležujete sorodniki pokojnih, za katere se sveta maša opravlja oziroma naročnik mašnega namena.
  • Sveto obhajilo lahko prejmemo oziroma kratko obiščemo cerkev, se srečamo z Jezusom v odprtem tabernaklju; med tednom po svetih mašah od 18.30 do 18.45, razen ob torkih, v nedeljo od 11.00 do 11.30.
  • Uradne ure: v ponedeljek, v četrtek in petek od 16.00 do 17.00.
  • V tem tednu ponovno verouk na daljavo.

   

   

  nedelja (28. februar), 2. postna

  • Svete maše v Preddvoru po običajnem redu; ob 7.00, 8.30 in 10.00, prisotni darovalci mašnih namenov. Cerkev ostaja hladna.
  • Cerkev odprta od 11.00 do 11.30 za prejem svetega obhajila, ko lahko primerno kratko počastimo Jezusa v tabernaklju.
  • Zadaj cerkve lahko v nabiralnik – košaro darujete za cerkvene namene. Bog povrni!

  petek, prvi v mesecu

  • V dopoldanskem času obisk bolnikov po domovih. Postni petki nas v večji meri vabijo k postnim premagovanjem. Odpoved hrani in priboljškom okronajmo z dobrim delom, podporo Karitasu pri skrbi za uboge v raznih pobudah (položnice dobimo zadaj na pultu), molitev poglobimo s premišljevanjem križevega pota (Jezusovega trpljenja), bodimo pozorni do svojih najbližjih in jim bodimo v vsestransko oporo. Glejmo nanje v »sončni luči«, to je: z Božjimi očmi.

  nedelja (7. marec), 3. postna

  • Svete maše ob običajnem času in vse v Preddvoru.
  • V času med 11.00 in 11.30 odprta cerkev za prejem svetega obhajila in krajšo molitev.

   

  Miren in blagoslovljen postni čas, ostanimo zdravi! Sveti Rok, prosi za nas.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  VEROUK NA DALJAVO – PO RAZREDIH

  Navodila številka 14

  za teden od 1. do 7. marca 2021

   

  1. razred:

  V prihodnjem tednu veroučenci prvih razredov skupaj s starši:

  ponovite vse molitve, ki smo se jih to leto že naučili,

  ogledate si film o Jezusovem življenju – https://www.youtube.com/watch?v=xKN8pIzemdk (Zgodba o Jezusu),

  – za motivacijo k dobrim delom, molitvi, izpolnjujete stopinje na priloženem listu.

   

  1. razred:

  Veroučenci ob pomoči staršev preberete 22. lekcijo: Jezus vabi, stran 46 in 47.

  Naloga je na 47. strani, označena je s sliko hišice. Odgovorite oz. izrežete odgovora na dve vprašanji na strani 46, ki jih najdete na dodatnih listih, ki so priloga delovnemu zvezku. Starše pa povabim, da si preberete kratko misel za starše, ki je označena s sliko moža in žene oz. starša (čisto na koncu 47. strani).

   

   

  1. razred:

  Preberi skupaj s starši 18. lekcijo (Prosim in se zahvaljujem), strani 74 – 77.

  Ko smo majhni, sami ne moremo priti do želenih stvari. Prosimo starše, da nam kaj podarijo oziroma kupijo. Včasih so drugačnega mnenja in nam ne ustrežejo. Potem jih prosimo na vso moč, da bi le dosegli svoje. Če nam jih uspe prepričati, je še kako na mestu, da se jim iz srca zahvalimo. Morda nam ne uspe vedno izustiti čudežne besede HVALA!

  Nekoč se je Jezusu približalo 10 gobavcev. Od daleč so vpili k Jezusu, naj se jih usmili. On pa jim je odgovoril, naj gredo k duhovnikom. Če je nekdo postal gobav, je moral stran od zdravih, da bi jih ne okužil z neozdravljivo boleznijo. V primeru, da je kdo ozdravel, je poiskal duhovnika, ker mu je lahko le on izdal potrdilo, da je zopet zdrav in se je lahko vrnil domov. Vsi so verjeli in šli po potrdilo. Jezus jih je na tak način ozdravil. Ampak, samo eden je imel srce na pravem mestu in se je prišel Jezusu zahvalit. Jezusovo vprašanje, zakaj ostalih ni, izraža splošno prepričanje, da se je potrebno zahvaljevati.

  Tudi v cerkvi pri sveti maši prosimo (za papeža, duhovnike, voditelje, župljane, bolne, umrle, dobrotnike, za mir in spravo,…). Jezus je zatrdi, da kdor bo prosil, bo tudi prejel. Verjamemo, da nas Bog vselej usliši. Po svetem obhajilu se iz srca zahvalimo Jezusu, da je v naših srcih in nas osrečuje s svojo prisotnostjo, za starše, prijatelje… Včasih zahvale izrazimo tudi na glas.

  Domača naloga: od strani 74 do 77.

   

  1. razred:

  Preberite 18. lekcijo (Kristjani praznujemo), knjiga na strani: 72 – 75.

  Nedelja je praznik, ko se odzovemo Jezusovemu povabilu, da se z njim družimo pri sveti maši. Praznik pomeni tudi, da ostali del dneva preživimo v veselju in sproščenosti. Ne opravljamo del, ki jih med tednom, si vzamemo čas za počitek in sprostitev. Posvetimo se drug drugemu v družini, obiščemo sorodnike, družimo se s prijatelji (zaradi epidemije sedaj to storimo preko telefona, interneta,…). Praznike preživimo podobno, niso pa vsi enako pomembni. Največjim pravimo ZAPOVEDANI (velika noč, božič, svet Rešnje telo in kri, Marijino vnebovzetje in vsi sveti). Praznujemo jih kot nedeljo, ki je mala velika noč. Ostalim pravimo nezapovedani.

  Domača naloga. DZ na straneh 56 – 57, na strani 57: a.

   

  1. razred:

  V učbeniku na strani 75 preberi priliko o izgubljenem sinu. Nato pa v delovnem zvezku reši stran 85. Razmisli, kaj nam Jezus s to priliko sporoča. Tako kot je Jezus do nas usmiljen in nam odpušča, odpuščamo tudi mi drugim ljudem. Zakrament sv. spovedi pa nam pomaga, da se spreobrnemo. Ponovi kesanje.

   

  1. razred:

  V tem tednu bomo razmišljali o tem, kako smo vsi kristjani bratje in sestre, Bog pa je naš Oče. Prebrali bomo svetopisemski odlomek iz Matejevega evangelija, ko Jezus pove, kdo so njegova mati, bratje in sestre. Za domačo nalogo rešite stran 52 v delovnem zvezku. 

   

  1. razred:

  Preberi 18. lekcijo (Prišel je za vse ljudi), strani: 114 – 119.

  Najprej se srečamo z življenjsko zgodbo sv. Filipa Nerija, svetnikom dobrotnikom, ki je začetnik nam znanega »oratorija«. On se je razdajal in imel srce za vse ljudi. Sledijo odlomki, ki nam pokažejo, kako je Jezus sprejemal ljudi in jim odpiral oči, da so v njem videli in čutili Božji dotik. Bog ne gleda na osebo. Kdor hoče hoditi za njim, mu pokaže, da je tudi on tista pot, po kateri se dotakne naših sovrstnikov. Smo odgovorni, da drugim po svojem lepem življenju in ravnanju pokažemo, da poznamo Jezusa. Po nas se  drugi morejo srečati z Jezusom. Njegova prisotnost ozdravlja. Lep primer je zgodba o Petri in Sari.

  Domača naloga. DZ na straneh: 68 – 70. Po izbiri od št. I do V, na strani 70 odgovori na vprašanja od 1 do 7.

   

  1. in 9. razred (birmanci):

  Preberi Jak 2,14-17 (Vera brez del je mrtva).

  Predelaj 22. lekcijo (Živimo in delajmo v Jezusovem duhu).

  Želimo prejeti Svetega Duha, da odrastemo v veri. Prej so bili starši, ki so me spomnili na molitev, na sveto mašo, na praznovanje praznikov. Z odraščanjem sem vse bolj sposoben to delati sam po lastnem spoznanju in presoji. Sveti Duh, ki sem ga prejel (ga bom prejel) in se nanj oziram, mi daje zrelost in rast v veri. Osebno sem nagovorjen in z lastnim pristankom potrjujem vsemu temu, kar so me učili starši in sem prejel v skupnosti Cerkve. Kar ne raste, zastoji in začne umirati. Vera je podobna rastlini, ki jo moram v sebi stalno negovati in spodbujati. Sveti Duh me notranje prenovi, da se v meni poraja navdušenje za Boga. Da mi bo to življenje z Bogom prinašalo radost, je potrebno gojiti stalno povezanost v molitvi, prejemanju zakramentov, branju verske literature (Ognjišče, Družina) in v aktivni vključitvi v življenje župnije (sodelovanju pri oratoriju in pri drugih dobrodelnostih?). Kot kristjan se lahko udejanjim samo v okolju, kjer živim. Poklican sem torej, da se v svoji župniji Preddvor uresničujem kot kristjan.

  Domača naloga: stran 113, vprašanja od 1 do 9, pod črto št. 3: Izberi knjigo (lahko revijo) z versko vsebino in jo ob priložnosti preberi. V zvezek napiši naslov te knjige ali revije!

   

  Kokra: 1. do 5. razred:

  DN za nižjo skupino: skupaj s starši preberite 19. lekcijo, Jezus nahrani ljudi, stran 40 in naredite nalogo na strani 41.

  DN za višjo skupino: preberite 16. lekcijo, Svoboda božjih otrok, od strani 66 – 69 in naredite nalogo v delovnem zvezku od strani 74 – 77.