Canticum je mladinska glasbena skupina, ki smo jo mladi ustanovili v želji po petju in skupnem ustvarjanju sodobne krščanske duhovno ritmične glasbe.

Zgodba se je začela poleti leta 2011, ko smo oratorijski animatorji ustanovili ‘bend’, da bi igral na koncu oratorjia pri zaključni sveti maši. Želja po skupnem ustvarjanju je ostala in v novem šolskem letu smo v ‘bend’ povabili vse oratorijske animatorje. Na prvi vaji je bilo šest pevk, potem pa se je kmalu opogumilo še nekaj fantov. Na začetku smo se bolj dogovarjali, kdo bo kaj pel, kdaj se dobimo, kaj bomo peli, potem pa je vodenje počasi prevzela Teja Sulejmanovič. Peli smo na pamet, po besedilih iz oratorijskih pesmaric ali pa je kdo doma natisnil kakšno besedilo. Prve note smo napisali na roke, da smo se lažje naučili večglasje. Kasneje smo tudi našli in natisnili že kakšne napisane note, zdaj pa jih tudi sami napišemo.

Z vajami smo začeli doma v sobi zdajšnje zborovodkinje. Sedeli smo po tleh, po mizi, po postelji … kjerkoli je bil prostor. Poleg pevcev smo v sobi imeli še inštrumente: klavir, električne bobne, kitaro, flavte, violine, klarinet … In ker je prostor kmalu postal premajhen, smo se dogovorili za vaje v župnišču. S tem pa smo določili tudi reden termin vaj, ki še danes (načeloma) ostaja isti (sobota ob 18h).

Dogovorili smo se za prvo mladinsko mašo, naredili plakate za reklamo in se prvič predstavili kot ‘zbor’. Kmalu zatem smo dobili vabilo, da bi se predstavili na prireditvi Talenti občine Šenčur. Ker je pobuda prišla zelo na hitro, smo tisti vikend podrli rekord v številu vaj: 5 vaj v enem vikendu (petek zvečer, sobota zjutraj, sobota zvečer, nedelja zjutraj in nedelja zvečer). Potrebovali smo tudi ime, zato je vsak na listem napisal en predlog, potem pa smo glasovali, katero nam je najbolj všeč.

Dobili smo prvo vabilo za petje na poroki dveh znancev. Prvo leto smo se dogovorili še za drugo mladinsko mašo, v naslednjem letu dodali še tretjo … Že v drugem letu smo pripravili tudi božično molitveno uro oziroma molitev in pesem ob jaslicah, kot smo jo poimenovali kasneje. Ta večer je zdaj kar tradicionalno 26. 12. vsako leto. Po njem pa se vedno odpravimo z baklami do Brega na ogled jaslic k družini Janhar. V začetnih letih smo v postu pripravili tudi križev pot z veliko pesmimi.

Ko se je nekaj članov zbora odpravilo na prostovoljno delo v tujino (Indija, Etiopija …) smo organizirali tudi dva dobrodelna koncerta. Organizirali smo tudi nekaj skupnih vikendov, ki jih imamo v spominu kot dodatne vaje, povezovanje, molitev, sprehodi, ples, igra, odkrivanje novih talentov, svete maše v naravi, nočne igre … Z vsakim letom nas je čakalo več izzivov. Peli smo na vedno več porokah, kot gosti odšli pet k svetim mašam na Brezje, Rakovnik, Zaplaz… Vsako leto pripravimo tudi zaključni koncert. S šolskim letom 2016/17 pa začeli dvakrat na mesec prepevati tudi pri nedeljskih svetih mašah v naši župniji.

S Canticumom smo odkrili nekaj talentov za pisanje avtorskih pesmi, prevajanje, pisanje priredb … Vedno smo radi izkoristili inštrumentaliste, da smo popestrili petje.

Z letošnjim šolskim letom Canticumovci vstopamo v osmo leto našega delovanja. Nekaj članov še vedno vztraja od vsega začetka, veliko pa je tudi novih, ki se nam jih je pridružilo. Običajno zasedba šteje od 15 do 20 rednih članov, vseh mladih, ki so kadarkoli peli v Canticumu pa je malo več kot 50.

Veseli smo, da lahko skupaj prepevamo Bogu. Želimo si da bi nas blagoslavljal in združeval še naprej.

Za konec pa še nekaj misli, ki so jih zapisali člani zbora:

… Zakaj Canticum? …

“Ker vedno uživam med petjem in z veseljem pridem na vaje, če vem, da bo z nami dobra glasba in Bog.” 🎶

“Ker je v Canticumu super. Lepo je videti, ko mladi stremimo k istemu.”🙂

“Ker nas Canticum povezuje in to mi je všeč.” ❤️

“Ker vem, da življenje mladih ni le preživljanje za knjigami, ampak potrebujemo tudi oddih, ki ga sama najdem v glasbi.”